Gratis fragt på alle ordrer over 700 kr!

Vi hjälper dig förstå vad de betyder!

Alle disse forkortelser VI HJÆLPER DIG MED AT FORSTÅ HVAD DE BETYDER!

Som du sikkert har forstået, er træningsverdenen fuld af forkortelser. Og der ser ud til at være én form for træning, der elsker at forkorte sine begreber lidt mere end nogen anden. Vi taler selvfølgelig om CrossFit. De af jer, der har læst vores blog i et stykke tid, har nok haft tid til at tage et kig på vores tekst om "crossfit-ian". Der gennemgår vi en stor del af de træningstyper, der er almindelige i crossfit. Fordi det ikke er nok, at træningsformen har en lang række forskellige træningsordninger, insisterer crossfit-udøvere også på at forkorte alle begreber og øvelser til små bogstavkombinationer. Dette er meget effektivt, når du først lærer dem. Men før det kan det være utroligt forvirrende.

Som tidligere nævnt i bloggen, er vi hos Gorilla Sports store fortalere for effektiv træning. Og når det kommer til det emne, anser vi CrossFit-motionsformen for at være et godt eksempel på den type. Funktionel, målbar og kortfattet. Tre faktorer, der gør træningen både tidseffektiv og perfekt at udføre derhjemme.

Så for at du undgår at stå som et spørgsmålstegn, når du ser en crossfit-træning, vil vi i dette blogindlæg gennemgå nogle almindeligt brugte træningsforkortelser, som du måske støder på.

BBJ - Burpee Box Jump. Stå foran en plyobox eller et step-up board. Læg dig ned med brystet på gulvet. Rejs dig op og hop så jævnt op på kassen. Afslut med at forlænge hoften. Det tæller som en gentagelse.

BJ - Box Jump. Et lige fods hop på en plyobox, der slutter med, at du forlænger din hofte. Det tæller som én gentagelse. Du kan komme ned, som du vil.

BJO - Box Jump Over. Hop op på en plyo-boks, og hop eller trin ned på den anden side af kassen. I denne variant behøver du ikke forlænge din hofte oven på kassen. Når du kommer ned på den anden side, har du lavet en gentagelse.

BMU - Bar Muscle Ups. Kom fra en hængende stilling med lige arme under optræksstangen til lige arme over stangen. Fødderne må ikke være over stangen på noget tidspunkt under forestillingen.

CAL - kalorier, brugt som rep-nummer for cardiomaskiner såsom romaskiner, skimaskiner og cykler.

C2B (CTB) - Bryst til stang. En tungere variant af pull-ups, hvor brystet rører stangen. Sigt efter at røre stangen lige under kravebenene.

DBC - DumbBell Clean. En håndvægt freestyle. Håndvægten rører gulvet med begge vægte på gulvet og løftes derefter op på den ene skulder. Kun én arm må bruges til at løfte håndvægten. Når håndvægten er på din skulder, har du lavet en gentagelse, så kan du ændre armen til at løfte med.

DBS - DumbBell Snatch. Dumbbell ryk. Håndvægten løftes fra gulvet til en lige arm over hovedet. Når håndvægten er over dit hoved, har du lavet en gentagelse. Kun én arm må løfte håndvægten ad gangen.

DL - Dødløft. Dødløft, udført med vægtstang, medmindre andet er angivet.

DU - Double Unders. Sjippetovsspring, hvor sjippetovet snurrer to gange rundt om din krop pr. hop.

HPC - Hang Power Clean. Reversering af hængestyrke. En styrkevending, hvor løftet begynder over knæene.

HPS - Hang Power Snatch. Hængestyrkepresse. Et styrkeskub, hvor løftet starter over knæene.

HSPU - HandStand Push Ups. Håndstående push-ups. Udføres normalt mod en væg som støtte for balancen.

HSW - HandStand Walk. Gå på ens hænder. Antallet af reb er angivet i meter, du vil gå.

KBS - KettleBell Swing. Kettlebells er forkortet KB. KB Swing er den mest almindelige øvelse med kettlebells.

MU - Muscle Ups. Dette er den generelle forkortelse for muscle ups. Hvis der kun står MU, er det valgfrit om du laver dem i ringe eller i rækværket.

PC - Power Clean. Omvendt styrke. Stangen starter på jorden og løftes derefter op til brystet. Når du fanger vægtstangen, må dine knæ ikke bøjes under 90 grader. Ellers er det ikke magt.

PJ - Push Jerk. Baren starter ved brystet. Derefter skal du tage sigte med benene og skubbe stangen op på lige arme. Når du fanger stangen med lige arme, skal du bøje i knæene.

PP - Push Press. Begynder på samme måde som en PJ, men i en Push Press må du ikke bøje knæene, når du først skubber fra jorden.

PS - Power Snatch. Power ryk. Samme princip som en Power Clean men her skal stangen tages fra jorden til over hovedet.

RMU - Ring Muscle Ups. Muscle Ups i romerske ringe.

PU - Push Ups og/eller Pull Ups. Denne forkortelse er smart, da den kan bruges til to øvelser. Enten push ups eller pull ups. Den bedste måde at forstå, hvilken der menes, er at spørge træneren.

T2B (TTB) - Toes To Bar. Hængende fra rækværket skal du løfte dine fødder fra en hængende stilling for at røre den stang, du hænger i. Begge fødder skal røre stangen på samme tid. Når de rører stangen, har du lavet en gentagelse. Sænk derefter fødderne ned igen og start forfra.

T2R (TTR) - Tæer til at ringe. Det samme som T2B fastgjort i romerske ringe.

K2E (KTE) - Knæ til albuer. Dette er en forenklet udgave af T2B, her skal du i stedet løfte begge knæ, så de rører ved albuerne på hver side.

SDLHP - Sumo DeadLift High Pull. Stå bredt fra hinanden med fødderne. Hold hænderne tæt sammen og udfør en high pull fra dødløft-position.

SDLHP - Sumo DeadLift High Pull. Stå bredt fra hinanden med fødderne. Hold hænderne tæt sammen og udfør en high pull fra dødløft-position. Stangen starter på jorden, og du løfter den op til din brysthøjde med albuerne pegende opad og udad. Når stangen når brysthøjde, har du fuldført en gentagelse.

TGU - Turkish Get Up. Start liggende på ryggen med en kettlebell i den ene hånd strakt op over hovedet. Bevæg dig gennem en serie af bevægelser for at komme op til en stående position, mens du holder kettlebellen stabilt over hovedet. Gentag derefter processen i omvendt rækkefølge for at komme tilbage til startpositionen.

WB - Wall Ball. En øvelse, hvor du kaster en medicinbold op mod en væg. Start i en squat-position med bolden ved brystet, kast bolden op mod et markeret punkt på væggen, og fang den derefter, mens du går tilbage i squat-positionen.

EMOM - Every Minute on the Minute. En træningsmetode, hvor du udfører et bestemt antal gentagelser af en øvelse ved starten af hvert minut, hvorefter du hviler resten af minutet. Dette fortsætter i et specificeret antal minutter.

AMRAP - As Many Reps/Rounds As Possible. En træningsmetode, hvor du udfører så mange gentagelser eller runder af en given øvelse eller et sæt øvelser som muligt inden for en bestemt tidsramme.

WOD - Workout of the Day. Den daglige træning, som typisk består af en række forskellige øvelser og kan variere dagligt.

PR - Personal Record. Den bedste præstation, du nogensinde har opnået i en bestemt øvelse eller træning, f.eks. din hurtigste tid på en workout eller din tungeste løft.

RX - As Prescribed. Udførelse af en træning nøjagtigt som den er skrevet, uden nogen skalering eller ændring af vægte eller bevægelser.

SC - Squat Clean. En variant af clean, hvor du fanger vægtstangen i en fuld squat-position, før du rejser dig op til stående.

SDHP - Sumo Deadlift High Pull. En bred benstilling dødløft, efterfulgt af en høj træk op til hagen.

TTB - Toes To Bar. En øvelse, hvor du hænger fra en bar og løfter tæerne op for at røre ved baren.

Ved at blive bekendt med disse forkortelser og deres betydninger, vil du hurtigt kunne navigere gennem CrossFit-træninger med større selvtillid og forståelse. Det kan være en god idé at printe denne liste og have den ved hånden under træning, indtil du har lært forkortelserne udenad. God træning!