Gratis fragt på alle ordrer over 700 kr!

Vi reder ut skillnaderna

Vægtløftning, styrketræning, styrkeløft? VI ORDNER FORSKELLENE

NU SKABER VI ORDEN I RODEN

Har du også hørt ordene 'vægtløftning' og 'styrkeløft' blive brugt i forskellige sammenhænge uden rigtig at forstå, om de er synonymer eller to forskellige ting? I så fald anbefaler vi, at du læser dagens indlæg.

Det er let at forveksle ordene vægtløftning, styrkeløft, vægttræning og bodybuilding. Alle handler direkte eller indirekte om at løfte vægte og træne styrke, men for den indviede atlet er der forskelle, der er værd at kende.

Først og fremmest har vi ordene styrketræning og vægttræning.

Styrketræning
Styrketræning inkluderer alle typer af træning, der udfordrer din styrke. Uanset om det er med vægte eller ej.

Vægttræning
Vægttræning derimod, omfatter alle typer af træning, der involverer vægte. Selv træningspas, der primært træner kondition, men som inkluderer en form for ekstra vægt, tæller som vægttræning.

Bodybuilding
Bodybuilding er en samlebetegnelse for alle typer muskeltræning, der udføres med det mål at skabe æstetisk skønhed. Med det sagt træner bodybuildere stadig styrke og bliver således stærkere af deres træning. Inden for konkurrenceformen bodybuilding er der mange underkategorier afhængigt af, hvilke kriterier atletens fysik bedømmes på.

Vægtløftning
Det tricky med vægtløftning er, at hvis man kun lytter til ordet, lyder det som en generel aktivitet, hvor vægte løftes, men vægtløftning er faktisk en helt egen sport. I sporten vægtløftning er der to specifikke løft, der praktiseres.
Det ene løft hedder træk og indebærer, at en vægtstang skal løftes fra gulvet til strakte arme over atletens hoved i én bevægelse.
Det andet løft hedder stød, nogle gange forkortet til blot stød. I en stød skal vægtstangen tages fra gulvet og placeres over brystet på atleten. Derefter skal vægtstangen med hjælp fra benenes kraft løftes fra sin position på skuldrene op til atletens strakte arme over hovedet. Som vægtløfter konkurrerer man kun i træk og stød. Vægtløftning kaldes ofte olympisk vægtløftning for at markere, at sporten er en OL-disciplin.

Styrkeløft
Styrkeløft er ligesom vægtløftning også en egen sport. Men i denne sport er det tre andre løft, der udføres. I styrkeløft konkurrerer udøveren i dødløft, squat og bænkpres. Som styrkeløfter er det kun disse løft, du udfører ved konkurrencer.

SUMMA SUMMARUM:
Vil du undgå misforståelser, når du taler om styrketræning, er det nemmest, hvis du forsøger at præcisere, hvilken type styrketræning du udfører. Træner du primært for at blive stærk uden specifikke mål? Så sig, at du træner styrketræning.
Har du som mål at bygge æstetisk tiltalende muskler? Så dyrker du bodybuilding.
Hvis din træning i stedet drejer sig om at blive så stærk som muligt i de specifikke løft: træk og stød, så er det vægtløftning, du træner.
Og endelig, vil du blive rigtig skarp på bænkpres, dødløft og squat - eller bare en af dem - så dyrker du styrkeløft.

SE NOGLE AF VORES MEST POPULÆRE BÆNKPRESPAKKER & VÆGTSTANGSPAKKER HERUNDER: